top of page

BIOGRAFI

Henriikka Gröndahl, sopran 


Finlandsfödda sopranen Henriikka Gröndahl utbildades vid Royal Scottish Academy of Music and Drama i Glasgow, där hon framförde roller som Nella i Gianni Schicchi, Massenets Manon, Princesse i Ravels L’enfant et les sortilèges, Händels Alcina ochIlia i Mozarts Idomeneo.

Efter Pamina för BYO (Brittish Youth Opera), Mimì för Scottish Opera (under särskild coaching av Ileana Cotrubas) samt genom sin debut på Kungliga Operan i Stockholm som Prinsessan i Barnet och spökerierna, fortsatte karriären med Fiordiligi i Così fan tutte på Sage i Gateshead (regisserad av Sir Thomas Allen), Donna Elvira i Don Giovanni för Scottish Opera och Nannettai Verdis Falstaff på Göteborgsoperan.

Därefter Pamina i Trollflöjten på Götaplatsen samt Fünfte Magd i Strauss Elektra på Gran Teatro de Liceu i Barcelona. Hösten 2008 sjöng hon Musetta i La Bohème, samt Julia i Bjorn Dobbelaeres uppsättning Romeo & Julia på Göteborgsoperan, dit hon också återvände säsongen 2009-10 som Pamina.

Kamikazesopranen:  På mycket korta varsel har Henriikka gjort vokala inhopp som Liu i Turandot på Göteborgsoperan, titelrollen i Vadstenaakademins nyskrivna opera Jorun orm i öga och  Antonia/Olympia/Giulietta på Folkoperan. Som konsertsångerska har hon blivit blixtinkallad till Norrköping för att sjunga sopranpartierna i Andrees Snöfrid och Det ljusa landet, och till Nidarosdomen i Trondheim för att sjunga sopranpartiet i Matteuspassionen.

Henriikka gästar ofta i konsertsammanhang över hela Europa, där större engagemang har omfattat Brahms Ein Deutsches Requiem (Cheltenham, Göteborg, Århus,Linköping, Helsingborg), Poulencs Gloria i Stockholm och Haydns Die Schöpfung hos Norrköpings Symfoniorkester, Mozarts Requiem , C-moll Mässa och Rossinis Stabat Mater, Pergolesis Stabat Mater, Beethovens Mässa i C, Berios Folk Songs och Rosario i Granados Goyescas (Edinburgh). Hon har gästat Stockholms Läns Blåsarsymfoniker flertalet gånger, var sopransolist i Lars-Erik Larssons Det Ljusa Landet med Helsingborgs Symfoniorkester när stadens Konserthus firade 75-årsjubileum, samt varit solist i Haydns Harmoniemesse med Dalasinfoniettan. Tillsammans med Göteborgs Symfoniker och dirigent Gustavo Dudamel har hon även sjungit Villa-Lobos Bachianas Brasileiras.

Masterclasses har förenat Henriikka med storheter som Madame Ileana Cotrubas, Sir Thomas Allen, Malcolm Martineau, Graham Johnson, Elly Ameling, Emanuele Moris, Sarah Walker och Philip Langridge.

Bland favoritkonserter minns Henriikka sopranpartiet i Mozart Requiem på Folkoperan, Bachs Weinachtsoraturium i Aalborg, de återkommande Adventskonserterna i Blå Hallen samt Bachs Magnificat och Haydns Harmoniemesse i Storkyrkans Nyårskonserter.

De senaste operarollerna hon sjungit var Liú på Folkoperan och Euridice på Norrlandsoperan samt på Armel Operafestival i Ungern.

Hennes engagemang i musiken och intresset för människors unika röster har lett henne till att utveckla sin undervisning av privatelever i sång, och hon integrerar gärna sin kunskap i interpretation, scenframställning, repertoarkännedom osv, med den "rent fysiska delen"- vokal teknik, andningsteknik, hållning och röstens fysiologi.

bottom of page